Kutatócsoport

A Semmelweis Egyetem Munkahelyi Stressz Kutatócsoporja a munkahelyi stressz testi és lelki egészségre gyakorolt hatásait és a negatív hatások megelőzésének lehetőségeit vizsgálja. Fentiek megvalósítása érdekében a munkahelyi stressz mérésre alkalmas kérdőíveket validál, epidemiológiai vizsgálatokat végez és munkahelyi stresszcsökkentő beavatkozásokat tervez, valósít meg és azok hatásait vizsgálja.

Témavezető:

Dr. Stauder Adrienne

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársa vagyok 1995 óta, pszichiáter, pszichoterapeuta, egyetemi docens.
A "munkahelyi stressz és stresszkezelés" kutatócsoport és a Williams Életkészségek magatartásorvoslási program magyarországi vezetőjeként tevékenykedem.
Emellett a Selye János Magyar Magatartástudományi és Magatartásorvoslási Társaság elnöke és a Nemzetközi Magatartásorvoslási Társaság (ISBM) választott elnöke vagyok.
Kutatói munkásságom során 14 könyvfejezet, 11 nemzetközi és 21 magyar nyelvű tudományos közlemény, valamint 4 tudományos-ismeretterjesztő és oktató film, illetve filmsorozat szakmai koordinációja fűződik a nevemhez.

Elérhetőségek:
dr. Stauder Adrienne Ph.D.
pszichiáter, pszichoterapeuta, egyetemi docens
Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet
1089 Budapest, Nagyvárad tér 4.
Tel: (+36-1) 210 2930/ 56399 mellék
Fax: (+36-1) 210 2955
Mobil: 20/ 937 4459
E-mail: staadr@net.sote.hu

 

Munkacsoport tagjai

Intézeti munkatársak

 

Dr. Ádám Szilvia

Szociológusként és közgazdászként végeztem. Ph.D. címemet klinikai orvostudományokból szereztem a Semmelweis Egyetemen, ahol 1997 óta dolgozom. A Magyar Pszichofiziológiai és Egészséglélektani Társaság elnöke vagyok. Főbb kutatási területeim a munkahely-család konfliktus vizsgálata, kiégés és stressztényezők az orvosi hivatásban, nemi különbségek pszicho-biológiája és a reprodukciós zavarok vizsgálata. Kutatói tevékenységem alatt 2 könyv, 19 könyvfejezet, valamint 5 nemzetközi és 31 magyar nyelvű tudományos közlemény fűződik a nevemhez.

Elérhetőségek:
Dr. Ádám Szilvia,
szociológus, közgazdász, egyetemi adjunktus
Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet
1089 Budapest, Nagyvárad tér 4.
Tel: (+36-1) 210 2930/ 56137 mellék
Fax: (+36-1) 210 2955
Mobil: 70/271-7214
Email: adamszilvia@hotmail.com

 

Nistor Katalin

Pszichológusként végeztem a Babes-Bólyai Tudományegyetemen, jelenleg PhD. hallgató vagyok a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetben. Kutatási területem a munkahelyi stressz és az egészégi állapot összefüggéseinek vizsgálata, ezen belül is a pszichoszociális kockázatértékelés és a kockázatcsökkentés lehetőségeinek feltárása. A munkahelyi stressz kutatócsoport és a pszichoszociális stressz kutatócsoport tagja vagyok. Fő célom az egészséges munkahelyek elvének gyakorlatba ültetése. Oktatási és tréneri munkámon túl pszichoterápiás szakképzésben veszek részt. Tréneri munkám során előadásokat és stresszkezelő (WÉK)tréningeket tartok kiemelten a veszélyeztetett munkakörben dolgozó célcsoportok számára.

Elérhetőség:
Nistor Katalin
pszichológus, PhD. hallgató, Williams Életkészségek Facilitátor
Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet,
1089 Budapest, Nagyvárad tér 4.
Tel.: (+36-1)2102930/ 56123 mellék
Mobil.: 06308649707
E-mail: nistorkata@yahoo.com

 

Külső munkatársak

 

Szabó Anita

Szabó Anita vagyok, pszichológus, tréner. 2008-ban végeztem a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen egyetemen pszichológusként és pedagógusként. Egy szervezetfejelsztő cégnél helyezkedtem el, ahol betekintést nyertem a különböző tréningek, szervezeti képzések világába. A gyakorlati megoldások mellett érdekeltek a fejlődés irányába mutató elméleti meghatározások is, ezért 2011-ben csatlakoztam a Semmelweis Egyetem Munkahelyi Stressz kutatócsoportjához.

Elérhetőség:
Szabó Anita
pszichológus, tréner
Outcome Magyarország Zrt. és LifeControl Központ
Mobil.: 06303944947
E-mail: anita.szabo@outcome.hu
anita.szabo@lifecontrol.hu

 

Zakor Tünde

Több mint 10 éve foglalkozok üzleti kommunikációval, a vállalati kommunikáció a fő szakterületem. Két éve kezdtem el mélyebben foglalkozni a stressz hatásaival illetve, stresszkezelési technikákkal. A sajátélményes Williams Életkészségek Tréning elvégzése után döntöttem úgy, hogy elvégzem a facilitátor képzést, hogy átadhassam az itt tanultakat másoknak is. 2012-ben csatlakoztam a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Munkahelyi Stressz Kutatócsoportjához. Az én feladatom volt az online kérdőív felület kialakításának és fejlesztésének koordinálása, valamint a kutatást népszerűsítő kommunikációs stratégiánk kidolgozása. A szervezeti felmérések során vállalati kommunikációs tapasztalataimra építve segítem a hatékony együttműködést. A stresszkezelés és személyiségfejlesztés területén belül kiemelten érdekel a különböző kommunikációs technikák hatékony alkalmazása az üzleti és a magánéletben egyaránt.

Elérhetőség:
Zakor Tünde
kommunikációs szakértő
Williams Életkészségek Facilitátor
Mobil.: 06203745213
E-mail: tunde.zakor@lifecontrol.hu

 

Közreműködő szakértők:

 

Cserháti Zoltán, Salavecz Gyöngyvér, Susánszky Éva, Székely András, Konkoly-Thege Barna.